Traject “Rouwroute”
Het traject “Rouwroute” is jouw persoonlijke ontdekkingsreis waarin ik je begeleidt door de verschillende aspecten van rouw. Het is bedoeld om je te helpen navigeren door het verleden, het heden en de toekomst om zo je eigen “Rouwroute” te vinden, inzicht te krijgen, welke handvatten hierbij voor jou uitvoerbaar zijn en je je bewust wordt van je gevoelens, je gedrag en je emoties.

Dit traject omvat drie mentorgesprekken die elk een onderdeel behandelen:
- Verleden: In het eerste gesprek duiken we in je verleden, hoe werd er bij jouw thuis vroeger omgegaan met rouw en verlies. Herinneringen aan en de gebeurtenissen die vooraf zijn gegaan aan je verlies. We verkennen samen hoe deze herinneringen en ervaringen je rouwproces hebben beïnvloed en hoe je ermee omgaat. Het doel is om inzicht te krijgen in de oorsprong van je emoties en gedrag.
- Heden: Het tweede gesprek bekijkt het heden, hoe ga je nu om met je verlies. We onderzoeken je emoties, gedragingen en overlevings-mechanismen. Hoe beïnvloedt dit je dagelijkse leven? Door bewustwording van je reacties op verlies, verdriet en rouw, kun je andere manieren ontdekken om hiermee om te gaan.
- Toekomst: Het derde gesprek richt zich op de toekomst en op wat je wilt bereiken. Samen stellen we haalbare doelen op voor verder herstel. We onderzoeken welke stappen er nodig zijn om beter voor jezelf te zorgen, hoe je energie kunt opbouwen en hoe je zonder schuldgevoel kunt leven met het verlies. Het doel is om je te helpen vooruit te kijken en een andere manier van vasthouden van je dierbare te vinden.
Door het traject “Rouwroute” aan te gaan, kun je een beter begrip ontwikkelen over jezelf, je emoties en jouw manier van rouwen. Je zult ontdekken welke manier het beste bij jou past, zodat je beter om kunt gaan met ingrijpende gebeurtenissen in de toekomst. Het doel is om een leven te leiden dat voldoet aan je normen en waarden, samen met je verdriet, rouw en het verlies van je overleden dierbare.
Traject “Rouwreis”
Het traject “Rouwreis” is een diepgaand begeleidingstraject speciaal ontworpen om jou te ondersteunen tijdens je rouwproces. Dit duurt vier maanden waarin we, na een inleidend gesprek, negen gesprekken van elk één uur hebben. Wekelijkse sessies in de eerste maand, tweewekelijkse sessies in de tweede en derde maand, en een afsluitend evaluatiegesprek in de vierde maand. Tussentijds contact via whatsapp of e-mail is mogelijk wanneer je overweldigd bent door emoties, herinneringen of schuldgevoelens. Tevens is hierin opgenomen dat ik, als rouwmentor, aanwezig kan zijn bij moeilijke gesprekken met bijvoorbeeld je werkgever, leidinggevende, arbo-arts of bedrijfsarts, ziekenhuis, en andere instanties.

Hoe ziet je “Rouwreis” eruit:
- Gratis Inleidend gesprek: Een vrijblijvend gesprek waarin je mij als rouwmentor leert kennen en wij de basis leggen voor onze samenwerking. Indien je het Verkenningstraject “Rouwroute” hebt gevolgd komt het inleidend gesprek te vervallen.
- Introductiegesprek (90 minuten): Een uitgebreidere kennismaking waarin we jouw behoeften en doelen bespreken. Dit gesprek vindt plaats op de locatie van jou keuze in Oss of omgeving.
- Week 1-4: Wekelijkse sessies (4 sessies): In de eerste maand zien we elkaar wekelijks om jouw rouwervaringen, gevoelens en uitdagingen te verkennen. We bespreken je emoties, halen herinneringen op aan je overleden dierbare en je vertelt hoe je omgaat met de dagen en nachten.
- Maand 2-3: Tweewekelijkse sessies (4 sessies): Tijdens de tweede en derde maand verdiepen we ons in specifieke thema’s, krijg je oefeningen en taakopdrachten, bekijken we manieren om je veerkracht op te bouwen, je zelfredzaamheid te vergroten om zo het verlies draaglijker te maken.
- Tussentijds contact: Je mag tussen de geplande sessies door contact opnemen met mij, via chat of e-mail, voor dringende extra begeleiding of praktische hulp.
- Steun bij moeilijke gesprekken: Ik als rouwmentor sta klaar voor ondersteuning of advies bij gesprekken met je werkgever, leidinggevende, arbo-arts of bedrijfsarts, ziekenhuis, en andere instanties, om zo beter je eigen belangen te kunnen behartigen.
- Afsluitend evaluatiegesprek: In de vierde maand kijken we terug op de door jou afgelegde weg, je vooruitgang, je behaalde successen en eventuele verdere stappen die je kunt nemen in je rouwproces.
Belangrijke kenmerken van de “Rouwreis” zijn de empathische begeleiding van mij als rouwmentor, gericht op veerkracht, energieopbouw en groei. Samen gaan we op weg naar het bevorderen van je zelfredzaamheid en een andere invulling geven aan je leven met je overleden dierbare. Door het bieden van praktische hulp bij dagelijkse taken, zoals koken of andere huishoudelijke taken waar je geen energie voor hebt, word je ondersteund tijdens deze zware, hard werkende, periode in je rouwproces.
Traject “Rouwnazorg”
Het Rouwnazorgtraject is er om rouwenden die het hoofdtraject “Rouwreis” hebben doorlopen niet ineens alleen achter te laten met hun nieuwe vaardigheden van zelfredzaamheid en het herdefiniëren van hun eigen identiteit. In een tijdsbestek van 6 maanden komen we 3 keer bij elkaar voor versterking van en begeleiding bij het eerder geleerde. Het traject is flexibel en wordt aangepast aan jouw individuele behoeften.
Doelstelling en Actieplan
In dit eerste gesprek bespreken we je voortgang tot dan toe en kijken we hoe je je zelfredzaamheid verder kunt versterken. Samen onderzoeken we welke stappen er nog nodig zijn om dit te bereiken.
Zelfzorg en Welzijn
Tijdens dit tweede gesprek ligt de focus op het verder aanleren van effectieve zelfzorgstrategieën. We bespreken gezonde routines, lichaamsbeweging, voeding en slaap en hoe die bijdragen aan je welzijn.
Afrondend gesprek
Het laatste gesprek richt zich op je persoonlijke voortgangscontrole en bespreken we of verdere begeleiding nog gewenst is.

Door deze holistische benadering te hanteren komt er een hernieuwd gevoel van welzijn. De aanvaarding van het verlies heeft ruimte gemaakt voor een nieuw toekomstperspectief. Je voelt je sterker en veerkrachtiger en hebt nu een nieuwe balans gevonden.
Het is wel belangrijk op te merken dat het rouwproces voor iedereen anders verloopt en dat er geen vastgestelde tijdslijn is voor het bereiken van deze eindresultaten. Rouwen is een individuele reis die tijd, geduld en steun vereist.